Desire Tuinontwerp; tuinontwerper, tuinarchitect

Ik ben Jeannetta Bijron, tuinarchitect en ik woon in Duiven.

portrait

Mijn hele leven geniet ik al van de natuur. De wilde natuur, maar ook mooie aangelegde tuinen. Particulieren tuinen, openbare tuinen.

Daarnaast ben ik creatief. Tekenen, schilderen en knutselen zijn bezigheden die ik al van jongs af doe. Na een lange tijd in de zorg te hebben gewerkt, heb ik in 2012 besloten mijn leven een andere wending te geven en ben tuinarchitectuur gaan studeren.Door bovenstaande studie te volgen kon ik mijn liefde voor natuur en mijn liefde voor kunst combineren. Een goed tuinontwerp maken is ook een hele kunst. En die uitdaging ga ik graag aan! Daarnaast vind ik het ook mooi om kunst in de tuin te introduceren. Zo heb ik in mijn opleiding een Kandinsky tuin ontworpen voor kunstliefhebbers. Wat ik het liefst doe is een tuin ontwerp maken waarin je je thuis voelt. Waarin je helemaal tot rust komt. Mijn motto: Altijd op zoek naar mooie lijnen en vormen, maar vooral op zoek naar de juiste tuin voor jou!

 

Visie

Mijn visie is een tuin ontwerpen met mooie lijnen. Strak, rond, zacht, architectonisch, natuurlijk, net wat de klant wil. Met goed uitgezochte bijpassende beplanting. Ook dat kan strak, los, weelderig, groen, bloemrijk zijn. Belangrijk voor mij is dat het wel een tuin moet zijn. Planten zijn daarbij onmisbaar. Bij het uitzoeken hiervan is het belangrijk rekening te houden met de wensen van de klant maar de belangrijkste voorwaarde is dat een plant moet passen in de omgeving. Op kleigrond doen planten van de zandgrond het heel anders en andersom. En zo zijn er veel voorwaarden waar je rekening mee moet houden.
Ik heb hiervoor het vak toegepaste beplantingsleer gevolgd waarin we vooral hebben geleerd naar de omgeving en de grondsoort te kijken. Hierin speelt het ecologische aspect een belangrijke rol. Dit alles is een heel belangrijk uitgangspunt bij het opstellen van de beplanting. Tijdens deze extra verdieping in het vak, heb ik geleerd op een heel andere manier tegen onkruid aan te kijken. Onkruid is eigenlijk geen goede benaming, het zijn namelijk wilde planten. En daar zitten vaak hele mooie planten tussen die een tuin kunnen verfraaien en niet perse weggehaald hoeven te worden. Soms zorgen ze echter voor overlast, maar vaak is dat een aanwijzing dat er iets in de omstandigheden van de tuin niet goed is. Het doel is dan om te kijken wat dat is en daar verandering in aan te brengen, zodat de wilde planten geen kans krijgen om te gaan woekeren. Dat kan zijn dat je de omstandigheden in de grondsoort moet veranderen, maar het kan ook te maken hebben met een beplantingsplan wat niet is afgestemd op de omgeving. Als je een beplantingsplan maakt waarbij planten goed op de omgeving en elkaar zijn afgestemd, dan is het onderhoud minimaal en kun je optimaal genieten van je tuin. Als de beplanting dicht genoeg is, heeft onkruid ook geen kans. Dit noem je ecologisch tuinieren.
Een belangrijk item op het moment is hoe we om moeten gaan met de warme en droge zomers. De planten zullen hierop aangepast moeten worden. Weer een extra en leuke uitdaging! 

 

Een voorbeeld van een beplantingsplan wat het hele jaar een mooi beeld geeft, zelfs in de herfst en winter, en weinig onderhoud vraagt, is het prairie-systeem. Ook daar heb ik ervaring mee.
En dat is ook een systeem waar je heel goed rekening met de warmte en droogte kunt houden!

 

Belangrijk is voor mij dat een ontwerp voldoende groen moet zijn, gebaseerd is op ecologisch onderhoud en duurzaam is. Ik probeer waar mogelijk te werken met natuurlijke materialen. Tevens werk ik graag met planten die interessant zijn voor dieren: vogels, vlinders, insecten. Vaak zijn dit inheemse en ook sterke planten.

 

Wat echter het allerbelangrijkste is, is dat het gevoel van de klant goed moet zijn, dat het ontwerp ook aan zijn wensen moet voldoen. Hij moet zich kunnen ontspannen in zijn tuin. Hij moet zich goed voelen! 

 

Belangrijke woorden die terug moeten komen in het tuinontwerp zijn voor mij: rust, sfeer, tevredenheid,ontspanning, genieten, beplanting, geur, kleur, ecologie, duurzaamheid, vogels, vlinders en insecten.

*Waarom een tuinontwerp laten maken? lees meer

Desire Tuinontwerp, Duiven